сите категории
EN

Како да се одржи филм за обвивка за автомобил?

ДАТУМ: 2022-06-08

Без разлика дали е PPF или винилна обвивка, ако сакате да ја задржите нејзината осветленост и висока вредност, треба да ја одржувате и поправате и бојата на автомобилот, KPAL ви кажува од кои аспекти треба да обрнете внимание.

 

На што треба да обрнам внимание?

1. Првично по завршувањето на конструкцијата, адхезијата на филмот е ниска, особено на рабниот дел. Ќе има можност за последователни меурчиња или плускавци, што е нормална појава и може природно да исчезнат по 10-20 дена, или можете да се вратите во продавницата за лекување или консултација за навремено лекување.

2.Измијте го автомобилот откако ќе се исуши филмот (околу 7 дена), не прскајте со пиштол за вода врз спојот на филмот и бојата на автомобилот.

3. Избегнувајте користење на предмети со лепила и такви за да се залепат на површината на филмот.

4. Избегнувајте користење на алатки за чистење кои можат да ја оштетат површината на филмот. Не користете четки, абразиви или сунѓери со абразивни средства за чистење на површината на филмот. Користете мека, влажна крпа за да ја избришете површината на филмот со вода, а ако се користи средство за чистење, користете неутрално средство за чистење за да го исчистите.

 

Начинот на секојдневна употреба

За да ја задржите површината на филмот светла како нова и да го продолжите работниот век, навремено справувајте се со следните ситуации.

1.Измијте го автомобилот на време по возење на долги релации со голема брзина, во спротивно ќе има голем број трупови на инсекти кои ќе се залепат на површината на филмот, што не е лесно да се исчисти.

2. Не паркирајте под дрвјата долго време, инаку ќе има многу птичји измет и лепило од инсекти кои ќе се залепат на површината на филмот, што ќе ја влоши штетата на структурата на филмот.

3.Не паркирајте долго под издувниот вентилатор на аспираторот, во спротивно на површината на мембраната ќе се насоберат многу дамки од масло, што не е лесно да се чисти.

4. Не паркирајте долго време во капе на излезот од климатизацијата, инаку корозивната вода за климатизација ќе ја уништи структурата на мембраната.

5.Измијте го автомобилот навреме по дождот, инаку силната киселина на дождот ќе ја влоши ерозијата на површината на мембраната под сонцето.

 

Може ли да полирам и депилирам филм за автомобилот?

Освен мат филм, другите филмови може да се негуваат како обичен автомобил. Нема потреба да се врши проектно запечатување и премачкување, се додека со депилацијата може да се постигне многу добар ефект на огледало. Сепак, не се препорачува да се полира премногу често.