сите категории
EN

Разлика помеѓу ледениот оклоп на подвижниот покрив и филмот за изолација од топлина

ДАТУМ: 2022-06-23

Пред да се воведе производот на ледениот оклоп на подвижниот покрив, прозорската фолија за автомобили на пазарот можеше да се подели нашироко во две категории: термоизолациски филм и филм отпорен на експлозија. Бидејќи филмот отпорен на експлозија е навистина скап, обичната фолија за авто стакло во основа припаѓа на филмот за топлинска изолација. Филмот на подвижниот покрив можеме да го разбереме како PPF со три функции: топлинска изолација, отпорна на експлозија и заштита на подвижниот покрив.

 

Функцијата на топлинска изолација е изведена од неговиот термоизолационен слој - средство за апсорпција на топлина што се вбризгува во филмот преку процесот на обложување, кој може да ја апсорбира топлината донесена од инфрацрвените зраци на сонцето и да ја спречи да влезе во автомобилот, со што се намалува стапка на пораст на температурата во автомобилот. Иако Sunrooffilm ја има истата функција како топлинска изолација, тој не е исто производство како комерцијално достапниот филм за изолација на автомобилот. Еве неколку разлики помеѓу филмот на светларник и филм за изолација на топлина.

 

1. Филмот за сончев покрив е функционална заштитна фолија за надворешноста на автомобилот. Кога се нанесува обичен филм за топлинска изолација во внатрешноста на стаклото на подвижниот покрив, водата што се користи во процесот на градба најверојатно ќе предизвика краток спој на електронските компоненти и многу е лесно да се оштети внатрешноста кога филмот се пече со пиштол за скара. Многу сончеви покриви имаат позлата на внатрешната површина на стаклото, што лесно може да се оштети при работа одвнатре. Ледениот оклоп на надворешниот сончев покрив KPAL целосно ги заобиколува овие проблеми.

 

2. Филмот за сончев покрив е производ добиен од PPF и термоизолационен филм со TPU како носител, што е еквивалентно на PPF подлогата во термоизолационата обвивка за процес на оптичко обложување, со функции на PPF и термоизолационен филм во исто време, како што се УВ блокирање, блокирање на топлина, поправка на гребнатини, анти-гребење и други својства. Може да го заштити подвижниот покрив на автомобилот. Може да го заштити подвижниот покрив и да ја намали штетата при ткаење низ шумата, стругање од гранки од дрвја и возење со голема брзина пред прскање на камења. Овие не се достапни во филмот за топлинска изолација што се нанесува во внатрешноста на автомобилот.

 

3. Функцијата отпорна на експлозија доаѓа од нејзината дебелина, потребна е одредена дебелина за прозорската фолија да постигне функција отпорна на експлозија. Општо земено, прозорската фолија со дебелина од 4 мил или повеќе може да постигне ефект отпорен на експлозија. Дебелината на обичната термоизолациона фолија е обично околу 2 мил, додека дебелината на филмот за покривач KPAL може да биде 5 пати подебела! Со оглед на тоа што филмот за покривач е надворешен филм и не треба да се пече за да се затворат рабовите, многу е помалку тешко да се инсталира филм за покривач од ПЕТ филм отпорен на експлозија во однос на конструкцијата, кој лесно се конструира и има извонредно искуство.