сите категории
EN

Како да се залечи заштитниот филм за боја?

ДАТУМ: 2023-04-25


Возење во сообраќајот секојдневно, има премногу непознати ситуации, никогаш не се знае што ќе се случи во следната секунда, за самото возило, ризикот е и најголем поради изложената боја на површината. Во тоа време, треба да размислиме да ставиме невидлив автомобилски капут на возилото. Не само што може да одолее на секоја мала гребнатинка, туку има и функција за автоматско поправка за наша долготрајна употреба.

 

Која е неговата функција за автоматско поправка? Под тие околности, може да постигне самопоправка. Колку трае периодот на самопоправка? Денеска ќе дадам детален одговор за да ги задоволам сите сомнежи за оваа функција.

 

недефиниран

 

 

Пред тоа, да го разбереме невидливиот капак на автомобилот. Тоа е филм кој е инсталиран и прикачен на површината на бојата на каросеријата на автомобилот за да ја заштити површината на бојата на каросеријата на автомобилот. Причината зошто може да се поправи се одредува според структурата на најповршните слоеви. Молекуларната структура на најповршинскиот слој е многу цврсто распоредена, а молекуларната густина е исто така висока, што го формира она што често го нарекуваме висока густина на облогата. Затоа, кога невидливиот капак на автомобилот има гребнатини, поради големата густина на облогата, ознаките нема да бидат премногу длабоки, туку молекуларниот распоред на облогата ќе се промени, а облогата нема да се изгреба. Во тоа време, потребно е само да биде изложено на сончева светлина (или греење, итн.), молекуларната структура на невидливата обвивка на автомобилот се преуредува, а гребаниците полека ќе исчезнат.

 

Сепак, постојат два вида на автоматски поправки, едната е „жешка поправка“, а другата е „втора поправка“. Иако сите тие поправаат гребнатини, сепак постои голема разлика помеѓу зборот разлика.

 

Што е жешка поправка?

„Жешка поправка“, како што сугерира името, значи дека гребнатините треба да се обноват на одредена температура, а моментално само TPU капаците за автомобили ја имаат оваа способност.

 

Што е инстант поправка?

„Втора поправка“ значи дека „повредениот капак на автомобилот“ може брзо и автоматски да се поправи на собна температура. Многу рани PVC или PU капаци за автомобили имаат функција на „втора поправка“.

 

Различно од молекуларната структура на облогата

„Поправка на топлина“ е еволуција на инстант поправка. Од молекуларната структура на облогата, молекулите на облогата за поправка на топлина се „потешки и поблиску распоредени“, а ефектот на поправка е подобар.

 

„Втора поправка“ Молекуларното растојание е релативно големо, а гребаниците имаат мало влијание врз него. Откако ќе се отстрани надворешната сила, молекуларната структура се враќа во првобитната форма и се создава ефектот на моментална поправка.

 

Различно од состојбата на истата надворешна сила

„Поправка на топлина“ Кога капакот на автомобилот е изгребан од надворешна сила, поради тесната молекуларна структура на материјалот TPU, добрата еластичност и големата стапка на издолжување, дури и ако се појават гребнатинки, тие нема да бидат многу длабоки, бидејќи оштетената молекуларна структура автоматски ќе се опорави, за да се постигне целта за поправка на гребнатини.

 

„Втора поправка“ Кога капакот на автомобилот е изгребан од надворешна сила, молекулите во капакот на автомобилот се дисперзираат поради истиснување, па не се гребат. Кога надворешната сила заминува, молекуларната структура се враќа во првобитната положба.

 

Накратко, што се однесува до сегашната технологија, функцијата за самопоправка на гребење на невидливиот капак на автомобилот не е што е можно побрза. Без разлика дали се работи за термичка поправка или инстант поправка,има граница, односно капакот на автомобилот или површинскиот слој не се оштетени.Aи функцијата за автоматска поправка може да работи при мали гребнатини на предмети како што се гранки или клучеви. Но, ако гребнатините се сериозни и површинскиот слој е оштетен, тој ќе ја изгуби способноста за автоматско поправка. Ако облогата е изгребана, но не и капакот, бојата сепак ќе биде заштитена.