сите категории
EN

Зошто автомобилот PPF пожолтува (1)?

ДАТУМ: 2022-12-15


Автомобил PPF жолта, се однесува на проѕирниот PPF филм изложен на природна светлина, ултравиолетова, топлина, кислород, хемиска ерозија, вода и така натаму на животната средина, како и неправилен процес на производство предизвикан од феноменот жолта боја на автомобилот.

 

微 信 图片 _20221215112926 

 

Теоретски, сите предмети под влијание на времето и надворешните фактори ќе се појават одреден степен на пожолтување, ова е законот на природата. Сопствениците на автомобили можат да направат специфична анализа и проценка според следните фактори кои можат да доведат до пожолтување транспарентен PPF-- трите главни фактори кои одредуваат дали PPF филмот ќе пожолти: подлога, лепак, облога. Меѓу нив, подлогата е најголема веројатност да предизвика пожолтување.

 

Максимална можност за јасно PPF пожолтување: подлога

 

ПВЦ е единствениот материјал кој ќе пожолте за многу кратко време. Можете да го замислите како тврда пластика. Има слаба стабилност на светлина и топлина, а лесно пожолтува.

Сепак, лак заштитната фолија е развиена до денес, а материјалот е оптимизиран неколку генерации. Сега заштитниот филм за автомобил едноставно именуван по ПВЦ исчезна. Затоа, основниот материјал на автомобилот и облеката што најверојатно ќе предизвика жолтица е во основа материјалот TPH.

 

微 信 图片 _20221213171412 

 

TPH материјал е всушност да се додаде пластификатор на ПВЦ материјал, така што оригиналната тврда пластика во релативно добра конструкција од мека пластика, но нејзината природа е сè уште ПВЦ, така што TPH материјалот е многу лесен за пожолтување.

 

Покрај тоа, ароматичниот TPU основен материјал, ароматичниот TPU основен материјал содржи бензен прстен, лесно е да се под влијание на ултравиолетова оксидација, неповратно пожолтување, така што е целосно несоодветен за автомобилски материјал TPU база.

 

Затоа, алифатичниот TPU мора да биде избран како правилен супстрат за PPF, бидејќи неговата структура не содржи бензен прстен, а густината на молекуларната поставеност е десетици пати поголема од ароматичната, што не е лесно да се под влијание на ултравиолетова оксидација и е многу отпорна на жолта. Aliphatic TPU генерално се користи во обувки од висока класа, LED додатоци, оптички леќи, невидлива облека и други области кои имаат барања за отпорност на жолта боја.